top of page

YATIRIM Ä°LE TÜRK VATANDAÅžLIÄžININ KAZANILMASI

Ä°ÅŸbu sayfa, Resmi Gazete’de 12.06.2009 tarihinde yayımlanan 5901 sayılı Türk VatandaÅŸlık Kanunu’na (“VatandaÅŸlık Kanunu”) ve 6/4/2010 tarihinde yürürlüÄŸe giren 27544 sayılı Türk VatandaÅŸlığı Kanununun Uygulanmasına Ä°liÅŸkin Yönetmelikte deÄŸiÅŸiklikler getiren Türk VatandaÅŸlığı Kanununun Uygulanmasına Ä°liÅŸkin Yönetmelikte DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair YönetmeliÄŸin (“Yönetmelik”) yürürlüÄŸe konulmasına dair 106 sayılı ve 18/09/2018 tarihli CumhurbaÅŸkanlığı Kararı’na göre 500.000 USD’lik bir yatırım yapılması vasıtasıyla kazanımına iliÅŸkindir.

 

AÅŸağıda, vatandaÅŸlığın istisnai yoldan kazanılması hallerinden biri olan, en az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı üç (3) yıl tutma ÅŸartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırmak suretiyle Türk vatandaÅŸlığının kazanılması detaylı olarak incelenecektir.

 

Yatırım Yoluyla Türk VatandaÅŸlığının Kazanılmasına Dair Ä°zlenecek Yöntem

 

1. Banka ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Nezdindeki Ä°ÅŸlemler

​

YönetmeliÄŸin 1. maddesi ile getirilen istisnai vatandaÅŸlık kazanılması sürecinde, öncelikle yabancının Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara en az 500.000 USD veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı üç yıl tutma ÅŸartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırması ve bu durumun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (“BDDK”) tespit edilmesi gerekmektedir. Mevduatın üç (3) yıl tutulması ÅŸartı, hesabın açıldığı tarihte baÅŸvuru sahibinin bu konudaki talebinin alınması ve hesaba üç (3) yıl için bloke konulması suretiyle saÄŸlanmaktadır.

​

Bu süreçte hesabın açılacağı bankaya göre deÄŸiÅŸebilecek olmakla birlikte banka tarafından istenecek belge ve bilgiler arasında yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarası söz konusu olacaktır. Vergi kimlik numarası vergi dairelerine yabancı kiÅŸinin pasaportunun noter onaylı tercümesi ile müracaat ederek kolaylıkla alınabilmektedir, bu iÅŸlem özel olarak yetkilendirilmiÅŸ vekil vasıtasıyla da yapılabilmektedir. Türkiye'de faaliyet gösteren bankalar, hesap açılışlarında ve hesaba baÄŸlı belli iÅŸlemlerde 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve alt düzenlemeleri çerçevesinde Mali Suçları AraÅŸtırma Kurulunca belirlenen ilke ve esaslara göre iÅŸlem yapmak zorundadır. Bu sebeple bankaya yatırılacak paranın kaynağının belgelendirilmesi talep edilebilir. Sayılanlar dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, kiÅŸiden bir tebligat adresi ve Türk mobil telefon numarası alınması gibi diÄŸer hususlar da istenebilmektedir.

​

Bankaya bu amaçla yatırılan mevduatın bakiyesinin 3 yıllık süre boyunca 500.000 USD’nin altına düÅŸmemesi gerekmektedir, aksi takdirde vatandaÅŸlık hakkının kaybı söz konusu olabilecektir. Yabancı kiÅŸi BDDK’nın web sitesinde yer alan matbu beyan örneÄŸini doldurup imzalayarak bankaya verecektir. Bazı bankalar baÅŸvurucunun imza anında fiziksel olarak bankada bulunmasını aramakta, bazı bankalar ise vekil vasıtasıyla iletilen imzalı beyanı kabul etmektedir.

​

Banka, BDDK’ya ilgili bilgi ve belgeleri ileterek yönetmelik kapsamında bir uygunluk belgesi vasıtasıyla tespitin yapılmasını talep edecektir. Farklı dilde bir metnin imzalanması durumunda mutlaka Türkçe metnin de imzalanmış olması ve bu ÅŸekilde gönderilmesi gerekmektedir. Beyan BDDK’ya ulaÅŸtıktan sonra belirtilen ÅŸartları taşıyan yabancı kiÅŸiler açısından gerekli bildirim BDDK tarafından Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü’ne (“NVÄ°GM”) Göç Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸü’ne (“GÄ°GM”) yapılmaktadır. BDDK kiÅŸiye bilgi verilmesini teminen, söz konusu yazı örneÄŸini ilgili bankaya da iletmektedir.

​

2. Özel/Ortak Ofis Nezdindeki Ä°ÅŸlemler

 

a. Göç Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸü Nezdinde Ä°kamet Ä°zni Ä°ÅŸlemleri

 

Uygunluk belgesi temin edildikten sonra, yabancı kiÅŸinin ikamet izni için gerekli koÅŸulları karşılaması halinde, yabancı kiÅŸi veya usulüne uygun olarak yetkilendirilmiÅŸ vekili, GÄ°GM web sitesi üzerinden randevu alınarak özel/ortak ofis içindeki GÄ°GM masasına aÅŸağıda belirtilecek olan gerekli evrakları teslim ederek ikamet izni temin edilecektir. Bu süreçte yabancı kiÅŸinin fiziken ofiste bulunması talep edilebilmekte ve kiÅŸiyle mülakat yapılabilmektedir. KiÅŸinin gelememesi durumunda ancak ciddi bir mazereti olması halinde baÅŸvuru kabul edilebilmekte, mazeretin belgelendirilmesi talep edilmektedir.

 

b. Nüfus ve VatandaÅŸlık Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü Nezdinde VatandaÅŸlık BaÅŸvurusu Ä°ÅŸlemleri

 

GÄ°GM’den yukarıda izah edilen prosedüre uymak suretiyle ikamet izni alındıktan sonra VatandaÅŸlık BaÅŸvurusu kısmı için gerekli evrak hazırlanarak özel/ortak ofis nezdindeki NVÄ°GM masasına baÅŸvuru yapılmaktadır.

 

NVÄ°GM masası nezdinde baÅŸvuru yapıldıktan sonra baÅŸvuran yabancı kiÅŸinin milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teÅŸkil edecek bir hali bulunup bulunmadığına iliÅŸkin arÅŸiv araÅŸtırması yaptırılır. ArÅŸiv araÅŸtırmasının olumlu sonuçlanması halinde CumhurbaÅŸkanlığına gönderilmek üzere Bakanlık Makamına sunulur. CumhurbaÅŸkanı kararı alınmak üzere CumhurbaÅŸkanlığına gönderilen bilgi ve belgelere istinaden CumhurbaÅŸkanı tarafından Türk vatandaÅŸlığının kazanılması yolunda karar verilmesi üzerine Türk vatandaÅŸlığı kazanılır. Tüm süreç için planlanan süre 45 gün olup uygulama farklılık arz edebilmektedir.

​

Açıkladığımız yöntemin izlenmesi halinde, baÅŸvuru harçları, hizmet bedeli, döner sermaye bedeli, tasdik harcı ve sair ödemeler söz konusu olabilecektir. Ayrıca saÄŸlık sigortası ücretleri, noter ve tercüme ücretleri, gerektiÄŸinde tasdik harcı ise diÄŸer masraf kalemlerindendir.

 

3. EÅŸ ve Çocukların Durumu

​

Yatırım yoluyla, birlikte iÅŸleme alınmak suretiyle, baÅŸvuru yaparak vatandaÅŸlık kazanmak isteyen yabancı kiÅŸinin eÅŸ ve çocuklarının da Türk vatandaÅŸlığı kazanmak niyetinde olmaları halinde ikamet için ayrı bir izin almaya gerek bulunmamaktadır. Ancak kiÅŸinin ailesi de Türkiye’de yaÅŸayacaksa öncelikle ikamet izni için baÅŸvuruda bulunmak gerekmektedir. VatandaÅŸlık baÅŸvurusu özelinde ise eÅŸin de gerekli form ve belgeleri aynı ÅŸekilde hazırlaması söz konusu olup aynı yatırımdan istifade ederek vatandaÅŸlığa baÅŸvurabilir. Bu bakımdan aÅŸağıda belirtilen belgelere ek olarak konsolosluk onaylı aile defteri, doÄŸum belgeleri, doÄŸum belgeleri yoksa noter onaylı nüfus kayıt örneÄŸi alınması gerekmektedir.

​

Ergin olmayan çocuklar da bu kapsamda vatandaÅŸlık kazanabilmekte ancak vatandaÅŸlığa eÅŸlerden yalnızca biri baÅŸvuruyorsa, baÅŸvurmayan eÅŸin muvafakat beyanı da noter vasıtasıyla alınmalıdır. Ergin olmayan çocukların baÅŸvurusu bakımından vekil yoluyla sürecin yürütülmesinde vekalet verilmesine gerek yok iken, eÅŸ için özel yetkili vekaletname istenmektedir.

 

4. BaÅŸvuru Süreci Ä°çin Gerekli Belgeler​

​

a. 6458 Sayılı Kanun’un 31’inci Maddesinin (j) Bendi Kapsamında Ä°kamet Ä°zni Ä°çin Gerekli Belgeler:

​

  1. Ä°kamet BaÅŸvuru Formu (kalış nedeni “6458 sayılı Kanun 31. Maddesinin (j) bendi kapsamında” olarak seçilecektir),

  2. İlgili Bakanlık veya Kamu Kurumundan alınacak yatırım uygunluk belgesi,

  3. Pasaportun aslı ve pasaporttaki kimlik bilgilerinin ve fotoğrafın bulunduğu sayfaların fotokopisi,

  4. Dört (4) adet fotoÄŸraf (fotoÄŸraflar son altı ay içinde çekilmiÅŸ, beyaz fonlu ve biyometrik olmalıdır).

  5. Ä°stenilen ikamet izni süresi boyunca geçerli olan saÄŸlık sigortasının imzalı ve kaÅŸeli/mühürlü aslı,

  6. Yurt dışında yaptırılmış olan saÄŸlık sigortasının geçerli olabilmesi için ilgili sigorta ÅŸirketinin Türkiye’de acentesinin bulunması ve saÄŸlık sigortasının Türkiye’deki acentede onaylanması gerekir; Türkiye’de saÄŸlık sigortası yaptırılacaksa, iÅŸlem sırasında “oturma izni için sigorta” yaptırılacağı belirtilir. Ä°kamet izni en fazla sigorta süresi kadar verilebilir.

 

b. VatandaÅŸlık BaÅŸvurusu Ä°çin Gerekli Belgeler:

​

  1. Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü’nün internet sitesinde bulunan baÅŸvuru formu (VAT-4),

  2. Hangi devletin vatandaşı olduÄŸunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise buna iliÅŸkin usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,

  3. Ana veya babanın velayetinde bulunan ve kendisi ile birlikte Türk vatandaÅŸlığını kazanması istenen çocuk var ise, yurt içinde noterde ya da yetkili memur huzurunda, yurt dışında ise dış temsilcilik veya ülkesi yetkili makamlarınca düzenlenmiÅŸ diÄŸer ebeveynin muvafakatini gösteren belge veya usulüne göre onaylanmış Türkçe tercümesi,

  4. Medeni hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boÅŸanmış ise boÅŸanma belgesi, dul ise eÅŸine ait ölüm belgesi,

  5. KiÅŸinin kimlik bilgilerini gösteren doÄŸum belgesi veya nüfus kayıt örneÄŸi gibi belge ve evli ise eÅŸ ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneÄŸi veya benzeri belge,

  6. KiÅŸinin doÄŸum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doÄŸum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 39’uncu maddesi gereÄŸince iÅŸlem yapılmasını kabul ettiÄŸine dair imzalı beyanı,

  7. Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz,

  8. İki (2) adet 50x60 mm boyutunda beyaz fonlu, desensiz ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen biyometrik fotoğraf.

​

​

Son Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2020

​

Ayrıntılı bilgi için: info@yonet.av.tr

 

Ä°ÅŸbu bilgilendirme yazısı YÖNET tarafından, Türkiye Barolar BirliÄŸi'nin meslek kuralları ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca, sadece bilgilendirme amaçlı olarak temin edilmiÅŸtir. Ä°ÅŸbu bilgilendirme yazısı burada belirtilen tarih itibariyle hazırlanmıştır. YÖNET'in mevzuat veya olaylarda gerçekleÅŸen veya dikkatimize sunulan deÄŸiÅŸiklikleri bildirme yükümlülüÄŸü bulunmamaktadır.

bottom of page